A Galaxy Z Fold2 páratlan hajlítási technológiájáról…


Csak most kezdenek kibontakozni az összehajtható okostelefonok, azonban cirka 1 év leforgása alatt szépen kiformálódott a piac. A Samsung nem titkolja, mennyi időt és pénzt ölt az innovációba, ami a jelek szerint meghozta a gyümölcsét, hiszen előrendelésben a Galaxy Z Fold2-re Dél-Koreában 80 ezren neveztek be, ami elképesztően magas szám. Minap olvastam Sleepy Kuma részéről egy roppant mód érdekes tweet-et, amit elhoznék, mert van rajta mit rágódni, pláne, hogy mekkora különbséggel vezet a konkurenciához képest a dél-koreai vállalat odahaza:

A tweetből az olvasható le, hogy az előrendelési időszakban a Galaxy Z Fold2-ből 80 ezer darab került értékesítésre, míg az LG Wing-ből 1 275 darab – de a tisztánlátás mivoltából azért megemlíti, hogy a vetélytársnak amúgy se voltak magas célkitűzése, mindössze 3 000 db. Csak viszonyításképpen említeném, hogy 750 ezer forint menne ~400 ezer forint ellen, azaz költségben is van bőven differencia.

Az aktuális hírszösszenet után amondó vagyok, hogy reflektorfény elé állítanám a legutóbbi okostelefonjukat, mert sok megoldást rejt magában, amiről újdonságként érhet!

Az össze- vagy a kihajtás megoldása a jobb?

A kezdetekben a gyártónak mérlegelnie kellett, hogy az In-Folding vagy az Out-Folding megoldását részesítik-e előnyben?! Kvázi az összehajtást állították szembe a kihajtással. Eddig kiadott termékeik mindegyiknél az összehajtást alkalmazták, ami annyit jelentene: a kijelző befelé hajlik. Ez sokkal fejlettebb technológia, mert kisebb rugalmasságot igényel a megjelenítő részéről; valamint kevésbé sérülékeny (pl.: karcolás által). Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a kihajtási változatnál idővel túlfeszül a kijelző, melynek végeredménye gyűrődés lehet, ami roppant kellemetlen ilyen drága terméknél.

A Galaxy Z Fold2-nél ultravékony üveggel dolgoztak. Sokáig terjengtek az interneten olyan pletykák, teóriák, hogy a Samsung valójában műanyag kijelzőt szerelt a termékeibe, és próbálják azt „üvegnek” eladni, ezzel átverve a felhasználókat, azonban ilyenről szó sincs; csak pusztán egy nagyon vékony megoldásról, amit odakinn UTG-ként rövidítenek. Általában a hajlítható telefonoknál poliamidfilmet használnak a megjelenítőhöz, ezzel szemben a legújabb Galaxy Z-családtagnál az Ultra Thin Glass-t, amelynek egyik legfontosabb előnye, hogy nem eredményez fehér pöttyöket és akár 200.000 hajlításnak is ellenáll. (A gyártó leírása szerint napi 100 hajtást bír 5 éven keresztül.) Sokkal simább a felülete, ezáltal gördülékenyebb élményt biztosít, amit nézésekor és érintésekor biztosan díjazni fognak a felhasználói.

A Samsung kimaxolta a tanúsítványok begyűjtését. A Bureau Veritas által kapta a plecsnit az UTG megbízhatósága, hiszen kiállta a 200 ezer hajtást. Az SGS a piac egyik legszemkímélőbb kijelzőjét látta benne, ugyanis a gyártó csökkentette a kékfény kibocsátás mennyiségét 6.5% alá. A VDE szervezet 100%-os színgazdaságáért (DCI-P3) ismerte el. A termék legnagyobb fényereje 900 nitt. Nem utolsó sorban pedig az SGS-t emelném ki, hiszen hozza a 120Hz-es képfrissítést, melynél az elmosódás mértéke kisebb, mint 0.7mm, illetve az MPRT szintén 11ms-nél alacsonyabb.

A CAM technológia a Galaxy Z Fold2 belsejében.

Nem csak a megjelenítő által beszélhetünk igazi innovációról, hanem az úgy nevezett: CAM Mechanism miatt is. Ez a csavaros zsanér megoldás a Galaxy Z Fold2 kulcsfontosságú része. A CAM struktúra két részből tevődik össze: a CAM-tartóból és az azt tartó rugóból. Tulajdonképpen ez felelős a nyitásért és a zárásért. Míg a Galaxy Foldnál nem tudtunk két szöget se megkülönböztetni, addig itt egyből hárommal – 75°-kal, 90°-kal és 115°-kal – számolhatunk. Ezeket használhatjuk olyan funkciókra a készület, mint pl.: a szelfiezés állvány használata nélkül, vagy ha egyszerűen csak filmeznénk, de nincs kitámasztásra lehetőségünk.

A CAM mechanizmust és a megjelenítőt védeni kell, melyekért a seprők a felelősek. Házon belül csak Sweeper Technology-ként emlegetik. A seprőszálak a zsanér és a ház közötti résbe helyezték el. Összehajtáskor és kinyitáskor a nejlonszálak seprik a rést, ezzel megakadályozzák az apró részecskék bejutását a kijelző alá. A Samsung ügyelt arra is, hogy ezt egy lezárt burok alá helyezze el, csökkentve a kosz bejutását.

Tulajdonképpen ez az a trió, ami felelős, hogy a Galaxy Z Fold2 a leginnovativabb terméke legyen a 2020-as évben. Remélem sikerült kicsit a kulisszák mögé kalauzolnom bennetek, mert ezek már tényleg olyan infók, amiket csak afféle behind the screen-be tesznek a gyártónál.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.