Töltési idő teszten jártak a Galaxy Watch5 okosórák


Tavaly jelentős változáson esett át a Samsung okosóracsaládja, hiszen szoftver tekintetében maguk mögött hagyták a Tizen rendszert, amelyet a Google által fejlesztett WearOS-re cseréltek le. (Természetesen One UI élményét húztak rá, hogy kitűnjenek a tömegből.) A számtalan előny mellett azonban akadt hátrány is, legfőképpen az üzemidő terén. Az új generáció előtt adott volt, hogy miben kell nagyot fejlődniük: az uptime-ban és a gyorsabb töltésben – szoftver ügyileg amúgy sincs semmi teendőjük, mert úgy tökéletes, ahogy van.

A SamMobile csapata készített egy tesztet, melynek végeredményét prezentálnám. Kezük ügyébe jutott egy Galaxy Watch5 Pro, illetve egy 40mm-es Galaxy Watch5, amelyeken elvégeztek egy töltési tesztet. Furdalta a kíváncsiság a stábot, hiszen 5W-ról 10W-ra nőtt a töltési sebessége a termékeknek, így a kérdés adott: 0%-ról 100%-ra miként alakult a töltési idő.

A Galaxy Watch5 termékek színválasztéke.
Forrás: Samsung

Előjáróban annyit érdemes megemlíteni, hogy a Galaxy Watch5 Pro rendelkezik a Samsung okosóra történelmének legnagyobb akkumulátor-kapacitásával, 590mAh-val. Ezzel szemben a Galaxy Watch5 40mm mindössze 284mAh-át mutat fel.

Töltési időGalaxy Watch5 40mmGalaxy Watch5 Pro
30 perc36%30%
60 perc85%55%
88 perc100%76%
90 perc78%
120 perc97%
128 perc100%
Forrás: SamMobileTV

A táblázat értékeire pillantva egy valamit leszögezhetünk: nagyjából 1 óra töltéssel mindegyik okosóra esetében 0%-ról 50%-ra visszatöltődik az akkumulátor. Kevesebb, mint másfél óra kell a legkisebb Galaxy Watch5-nek a teljes töltéshez; míg, ha tippelnünk kellene, akkor a 44mm-esnek valahol 100-110 perc körül tetőzhet ugyanezen értéke. A Galaxy Watch5 Pro azonban megköveteli a kétórás töltési időt, ami soknak tűnhet – főleg úgy, hogy 25 wattos töltéssel egy Galaxy S21 Ultra 5G visszarántható 70 perc alatt. Nyilván a Samsung felkészült arra, nehogy megismétlődjön Galaxy Note7 esete, ezért ezt afféle tesztbevezetésnek foghatják fel a felhasználók.

Nagyobb, a hosszabb üzemidő elérése érdekében.
Forrás: Samsung

A Samsung állítása szerint, a Galaxy Watch5 Pro az 590mAh-ás kapacitásával 80 órás üzemidőre képes átlagos használat mellett, míg ha folyamatos GPS-t használunk, akkor ez nagyjából 20 órára csökken le. 1,6-szor nagyobb lett tehát a szuflatárolója a Galaxy Watch4 Classic-hoz képest.

Összességében leszögezhető, hogy a 2-3 naponta történő 2 órás töltés egyáltalán nem eget rengetően rossz eredmény. Jelenleg, nagyjából ugyanilyen szintet hoz a Galaxy Watch 42mm-es okosórám. Maga a töltési időtartam sosem zavart, mert viszonylag rövid idő alatt mindig annyi energiát vissza lehet a termékbe nyomni, amivel az adott sporttevékenységet le tudom monitoroztatni. Másrészről, manapság a felhasználók többsége hozzá van szokva a napi töltéshez. Ez csak egy olyan kifogás, amivel az elégedetlenkedők élnek, amikor kritizálni akarnak valamit. Vélhetően a következő generáció oldja meg a töltés gyorsaság javulását, valamint a használati idő növekedést, de mindig van hova fejlődni…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.