A Qualcomm csak a második helyen az okostelefonokba gyártott processzorok körében


November végén a MediaTek megtartotta az éves értékelőjét, ahol négy új chipsetet leplezett le. A Dimensity 9200 lenne a legújabb zászlóhajós lapkájuk, amelyben 17 milliárd tranzisztor foglal helyet. Nem titkolt céljuk, hogy a jövőben vele szeretnének további sikereket elérni, ám a fejlődésük eredményességét remekül prezentálja azon tény, miszerint a 2023 első felében bemutatkozásra kerülő következő generációs Sony VR headset-be is ők gyártják az erőforrást. Mindezt azért tartottam fontosnak kiemelni, ugyanis az okostelefonok piacát, még ha nem is kimagaslóan, de azért uralják a Qualcomm előtt.

Piacvezető helyüket sikerült megtartani 2022 harmadik negyedévében is, attól függetlenül, hogy mind az előző időintervallumhoz, mind pedig a tavalyi azonoshoz képes csökkenést mutatkozott. A Counterpoint Research kutatásából kiderül, hogy a piac 35%-át tudhatják magukénak. Igen ám, viszont 2021 második negyedévében 42%-on álltak, amihez képest elmaradásról beszélgetünk, ahogy 2021/Q3-hoz képest is, amikor 40%-on.

Így alakult a processzorok piaca az elmúlt negyedévekben.
Forrás: Counterpoint Research

A második hely a Qualcomm-é, szintén 30% feletti piaci részesedéssel, egész pontosan 31%-kal. Innentől viszont egy szakadék mutatkozik, ugyanis a dobogó legalsófokára az Apple állhat fel saját lapkakészletével. A futottak még kategóriába:n az UNISoC és a Samsung tűnik ki, utóbbi 7%-kal, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest növekedés.

Az előzetes jóslatok szerint, a Samsungnál csökkenés várható. Hiába dobja meg a Galaxy M33, a Galaxy A33 és a Galaxy A53 eladásai a piaci részesedésüket, hiszen mindegyikben az Exynos 1280 SoC-ket garantálja a zökkenőmentességet. Mellesleg, arról se szabad elfeledkezni, hogy az Exynos 850 számos Vivo termékbe kerülhet bele. A kutatócég kihangsúlyozza, hogy az utolsó negyedéve 2022-nek roppant gyenge lesz, de a 2023 első fele se hozhat fellendülést, hiszen a Qualcomm-nak eladásra került a flagship modell, így az abból befutó eladásoktól elesnek – de talán ezt sokan nem fogják bánni.

A Qualcomm jó eséllyel megközelítheti, sőt átveheti a MediaTek piacvezető helyét, hiszen a Galaxy S23-ba már teljesmértékben ők gyártják a chipsetet, ami megnövelheti a piaci részesedésüket. Másrészről, az ellátási gondok továbbra is a gyártók hétköznapjait alakítják, amitől forgalom elesés várható szinten mindenhol.

Gondoltátok volna, hogy a MediaTek ennyi erős SoC fronton?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.