Jól teljesített a DxOMark akkumulátor tesztjén a Galaxy S23 Ultra


Az idei év másabb, mint bármelyik előző. A Samsung felhagyott a csúcskategóriás készülékeinél a sajátgyártású Exynos lapkájával, helyette a Qualcommal kötött egy hosszabb megállapodást, melynek keretében a piaci szereplőkhöz képest egy jóval erőteljesebb CPU architektúrát tálalt. Mára a DxOMark csapata eléggé kiteljesítette a tesztelési területét. A független oldal legutóbb a Galaxy S23 Ultra 5G akkumulátor töltését, merülését és általános felhasználás melletti fogyasztásait vette górcső alá, ahol a dél-koreai tech-óriás a globális szegmensben a 6. helyen; míg a 800 dollár feletti Ultra-prémium kategóriában az 1. helyen végzett. Ezzel pedig igen csak feltette az ’i’-re a pontot, miszerint, jó döntést hozott a gyártó akkor, amikor megállapodott a Snapdragon-atyjával.

Csak érdekességképpen említeném meg azokat a fontos paramétereket, amelyek egy csúcskategóriás modellnél mindenképpen kihangsúlyozásra kerülnek:

  • Akkumulátorkapacitás: 5.000 mAh
  • Max. töltési sebesség: 45W
  • Kijelző: 6.8 inch, 1.440x3088px; Dinamikus AMOLED 2x
  • Processzor: Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy (4nm)
  • Tesztelt RAM/ROM: 8/256GB
A Galaxy S23 Ultra 5G teljesítése a DxOMark csapatánál.
Forrás: DxOMark

Kezdjünk mindent ott, hogy tavaly a Galaxy S22 Ultra Snapdragonos változata nagyon alulteljesített. Jelenleg a 88. helyet foglalja el a 103 pontszámával, aminél a Galaxy A52 5G (106 pont) vagy éppen a Galaxy A23 5G (129 pont) is jobban mutatókkal rendelkezett. Hozzáképest az utódnál sok minden korigálásra került, melynek eredményét az tükrözi leginkább, miszerint a DxOMark csapata arany plecsnivel díjazta a termék akkumulátorát, amit nem szoktak sűrűn osztogatni.

Több fronton tették próbára a terméket. Először a felhasználási módokra néztek rá, ahol háromfélét különböztetnek meg. Az egyik a könnyed felhasználás, aminél 2,5 óra/nap aktív használatot értsetek; a másik a mérsékelt, melynél 4 órára emelkedik; végezetül pedig az intenzív, aminél már 7 óra. Természetesen low üzemmódban 94 órát tett le az asztalra, amiben valljuk be, eléggé csekély felhasználó közönségre fókuszál.

Inkább a jellemzőbb a mérsékelt és az intenzív „nyüstölés”, pláne a fiatalok körében, ahol a Tiktok és a Spotify hatalmas népszerűségnek örvend. Előbbinél 67 órát, utóbbinál 42 órát hoztak ki, ami nem rossz teljesítmény, hiszen arra utaltat, hogy akár egy napos üzemidőre képes, ha a vásárlója a készülékén él.

Jól sikerült a hűtése, ugyanis megfuttatták a Galaxy S22 Ultra és az iPhone 14 Pro Max társaságában gaming módban. Azaz játszás közben. Míg előbbi kettő 8 óra 20 percet és 9 óra 34 percet tett le az asztalra, addig az újgenerációs variáns 11 óra 23 percet. Hasonlóan megállta a helyét videónézés és aktív telefonálás mellett; amiben viszont a versenytárs lenyomta, az a folyamatos zenehallgatási harc, ahol bő 10 órával hozott rosszabb mutatót.

A teszt főbb pontjai.
Forrás: DxOMark

Sokszor jön szembe az a kérdés, hogy a 45 wattos töltéssel, milyen töltési időre képes?! Nos, a DxOMark ezt a területet is körbejárta. 30 percnyi töltéssel 70%-ra lehet feltölteni az akkumulátorát, igaz, más Youtubernél ez az érték 75%, de előbbi értéket biztosan tudja hozni, amivel azért már egy félnapot ki lehet hozni. 80%-ra 37 perc alatt, míg teljes feltöltődött állapotra 1 óra 21 perc alatt ér el. Ez azért van, mert 80% felett már nem olyan erőteljes a töltés felvétel, ebben a zónába mérséklődik. A teszt arra szintúgy rávilágít, hogy a vezeték nélküli töltést ne akkor alkalmazzuk, amikor sietünk, mert félóra alatt mindössze 24%-ot ránt vissza az akksiba, míg a 80%-hoz bő másfélóra szükséges. A teljes töltés felvételről ne is beszéljünk, ami 2 óra 18 perc. Mondanom se kelljen, de ezek az értékek eléggé gyengécskék a globális piachoz képest, ahol a Black Shark 5 Pro 13 perc alatt hoz 80%-os visszatöltést.

A DxOMark csapata összemérette a fentebb említett előddel és versenytárssal, ahol viszont neki állt a zászló, azaz mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli töltésével kevesebb idő alatt teljesítette a 0%-ról 100%-ra történő feltöltést.

A független oldal teljes tesztje itt olvasható el. Összességében leszögezhetjük, hogy az Ultra-Prémium kategóriában kimagasló helyen szerepelt a Galaxy S23 Ultra 5G már, ami az akkumulátorát illeti. A DxOMark csapata felhívja a kritikusok figyelmét, hogy videó streamelés és hívás tekintetében nem fogyaszt sokat, ám elmarasztalja, hogy a vezeték nélküli töltés területén lehetne fejlődés, ugyanis globális jelleggel nagyon alulteljesít a versenytársakhoz képest. Egyébként a 142 pontjával a Galaxy termékek körében No.1 helyen szerepelt, hozzá viszonyítva az legjobb pontszámmal a Honor Magic5 Lite 5G tett le az asztalra, ami számszerűsítve 152 pont.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.