Apróságok a Galaxy S10 Lite készüléknél

Még nem volt szerencsém a Galaxy S10 Lite-hoz, ettől függetlenül tudomásomra jutott számtalan olyan információ, amiről érdemes beszélni. Most nem a specifikációjában – azaz csak részben! – merülnek el, hiszen az már megkapta a külön bejegyzését, hanem inkább olyan különlegességekre világítanék rá, amikről a tech világ nem igazán számol be, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy mást tartanak fontosabbnak.

A Galaxy S10 Lite színportfóliója, ahol a Prízma Fekete, – Fehér és – Kék kap helyet.

Ilyen a Super Steady OIS, de arról a napokban már részletesebben beszámoltam. Maximum annyi kiegészítés, hogy a Szuper stabil funkció

A Galaxy S10 Lite a Galaxy S10-család majdnem legnagyobb kijelzőjű tagja. 6.7 inches megjelenítő panellal még a Galaxy S10 5G rendelkezik. A Lite-ság, ha lehet így fogalmazni, a küllemében szintén mutatkozik, hiszen a második legnehezebb készülék lett utóbbi mögött a maga 186 grammjával. Csak hogy viszonyítási alapotok legyen, az S10e 150g, az S10 157g, az S10+ 175g, míg az S10 5G 198g. Nyilván a “nagyobb” súly vastagabb házat is eredményez, amivel a mezőnyt maga mögé taszítja. A tavaszi családtagok 7.9mm-nél megálltak, azonban nála már 8.1mm-ről kell beszámolnom. Oké, nem vészesen nagy, de tudjuk, hogy minden mm számíthat az össznépi erőfitogtatásban.

Az átláthatóság kedvéért készítettem egy összegző táblázatot a tényekről:

S10 LiteS10eS10S10+S10 5G
Súly:186g150g157g175g198g
Vastagság:8,1mm7,9mm7,8mm7,8mm7,9mm
Szélesség:75,6mm69,9mm70,4mm74,1mm77,1mm
Magasság:162,5mm142,2mm149,9mm157,6mm162,6mm
Kijelző mérete:6.7″5.8″6.1″6.4″6.7″
Összehasonlító táblázat

A Lite jelző mutatkozik a vízállóságnál, ugyanis társaihoz képest nem kapta meg az IP-tanúsítványt. Szintén kimaradt a DEX üzemmód, ami eléggé megosztja a közönséget. Én speciel havi 1-szer azért szoktam használni, amikor vidékre utazom. Ellenben a Windows-os összekapcsolást tudja, így némiképp át van hidalva a hiányosság. Az ujjlenyomat-olvasójánál megint csak visszaköszön a költségminimalizálás, ugyanis optikai olvasót kapott a kijelző alá építve, mint ami az A-szériát alapvetően jellemzi. Az azért picit hülyén nézett volna ki, ha az S10e-t felüllicitálja ilyen téren.

Kijelzőjénél egy új fajta panelt alkalmaztak, amit S AMOLED Plus-ként hívnak. Különlegessége, hogy sokkal vékonyabb és jóval flexibilesebb, mint az elődje, ami nem csak keskenyíti a készüléket, de még összsúlyából is lefarag. Ettől függetlenül ugyanúgy hozni tudja a HDR10+ támogatottságot, amit Netflix-szel a magyar felhasználók tavaly óta élvezhetnek. Mellesleg a kijelzőtípusát Cinematic Infinity-ként is számon tartják, utalva a 20:9-es képarányra, ami már majdnem a mozis 21:9-es.

Az Élő Fókusz egyik opciója, a Hibaészlelés.

Három mikrofonnal (készülék tetején, – alján és a hátlapi kamerasziget mellett) van felszerelve, így a Hang Zoom funkció alkalmazható videók készítésénél, amivel a hang is fókuszba kerül a kép mellett. Az Élő Fókusz módjánál maradt a négy lehetőség, név szerint:

  • az “Alap elmosás“, ami hozza a névben foglaltakat;
  • a “Nagy kör“, amellyel bokéhsítani tudjuk a hátteret;
  • a “Színpont“, amellyel a hátteret színmentesíthetjük;
  • és a “Hibaészlelő“, amivel kicsit oldschool-ossá tehetjük a felvételeinket, mint ha a ’70-’80-as években vettük volna fel.

Előlapi kamerájánál nincs autófókusz, illetve az f/1.9-es érték is “leromlott” f/2.2-re, cserébe viszont nagyobb, 32MP-es tartományba lővi a szelfieket, melynek köszönhetően előlről is alkalmazható a lassított felvételi mód.

A Dolby Atmos-t csak fülhallgatón keresztül lehet kihasználni, mivel hiányzik a sztereó hangszóró a készülékből. Természetesen, mint a többi Samsung telefon, ez is tudja a CMC-t, azaz a Hívás és Üzenet kontinuitást, aminek köszönhetően a Samsung fiókunkon keresztül továbbítódnak a hívások és üzenetek más eszközeinkre, pl.: Tabletre.

A Note10-családnál debütált teljesértékű videoszerkesztő ott lapul a szoftverében, ami szintén lehetővé teszi, hogy egyszerre több videót vágjunk össze egybe. Emellett tudjuk a lejátszási sebességet változtatni, átmosásokat alkalmazni két rövidebb klip között.

Nincs sok a tokvariáció hozzá, azonban egy régi kedvenc új köntösben visszaköszön. Emlékeztek még a Galaxy S4-nél debütál S View Coverre? Nos, egybemosták a Wallett Cover-rel. Így a kártyatartó rész és az ablakos megoldás is egyidejűleg használható – utóbbi a Galaxy S8-nál halt ki. (Zárójelesen említeném meg, hogy a Galaxy S4-nél volt jelen ez a fajta szűkebb S View megoldás.) A jelenlegi hivatalos megnevezése: S View Wallet Cover, amit az EF-EG770 SKU-kódon találtok a neten. A másik tokopció a Silicon/ Soft-Cover, ami alkalmazkodik a hátlaphoz és készülék mérethez. (SKU-kódja: EF-PG770)

A készülékhez kapható S View Wallet Cover. (SKU: EF-EG770)
A készülékhez kapható Silicon Cover. (SKU: EF-PG770)

Hazánkban a Prízma Fekete, – Fehér és – Kék lesz kapható. Amint beérkezik, lesz róla cikk, ahogy a Galaxy A51-ről volt hétvégén. Elméletben a 7. héten válhat elérhetővé, ha minden az ütemterv szerint alakul. A tokjai egyébként már néhol belistázásra kerültek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.