Bemutatkozott a Galaxy A02s


Tudtuk, hogy a 2021-es évet se ússzuk meg belépőszintű okostelefon nélkül. Hiába száműzte a Samsung a portfóliójából tavaly a Galaxy J-szériát, mégis kísértenek a budget phone-ok a kínálatukban. Még novemberben történt meg a leleplezése a Galaxy A02s-nek, ami ezt a szegmenst szeretné erősíteni nagy kijelzőjével, egyszerűsített kamerarendszerével és hatalmas akkumulátorkapacitásával. Hiába a korai bejelentés, a debütjére várni kell, mert a jelenleg híresztelések szerint: 2021 februárjában startolhat el az életciklusa, azaz addig van két hónapja barátkozni az érdeklődőinek a specifikációival.

A névválasztás területén tapasztalható egy fura tény, hiszen a Galaxy A02-t vártuk, nem pedig az ‘s’ végződésű tagot. Ez a fajta jelölés a Samsungnál azt takarná, hogy az alapmodellhez (ami most kimaradt!) viszonyítva erősebbel kell számolnunk, bár ezt a vonalat az idei évben elengedték a Galaxy A21s-nél is, amiből noha érkezett a sima Galaxy A21-es, csak éppen senki sem futott bele. Verziószáma: az SM-A025F betűkódokra hallgat. Külföldi médiumok úgy tudják, hogy specifikáció területen a Galaxy M02-vel lesz azonos (vagy éppen fordítva), csak mindössze egy átnevezés zajlik le azon régiókban, ahova szánják.

A Galaxy A12-vel mutatkozott a Galaxy A02s.
Fotó: Samsung

A teljes tudástárát még nem publikálta a dél-koreai vállalat, azt azonban igen, hogy a kijelzője sokkal nagyobb lesz, mint elődjének, a Galaxy A01-nek. 6.5 inches PLS TFT LCD panellel dolgoztak nála, míg a 2020-as modellnél 5.7 inchest foghattunk a kezünkben. Ezzel hangsúlyozva, hogy a megfizethető árszegmensnél is érdemesed lekövetni a kijelző nagyobbodó trendet. Valószínűleg megtartották a HD+ felbontást, bár ha tippünk beigazolódna, akkor 301ppi alá csökkenne a képernyő pixelsűrűsége, azaz nem kapnánk vissza olyan szép megjelenítést. Az előlapi kamerának elhelyezésénél a jól megszokott Infinity-V formaterv köszön vissza, melynél a felső káváról a bevágás V-formában mutatkozik.

A termék a méretes akkumulátorával akar érvényesülni. Megcáfolhatatlan tény, hiszen míg korábban 3.000mAh-át tartottunk szem előtt, addigra most növeltek a nagyságán, immáron 5.000mAh-ás épült bele, amivel valószínűleg fizikailag vastagabb terméket kapunk kézbe, de valamit valamiért. Ez az elmozdulás 66%-os növekedés, ami eléggé jelentős.

A processzorlapkáját a Qualcomm által gyártott Snapdragon 450-es chipsetje adja. A Samsung már dolgozott ezzel az erőforrással, elég csak felidézni a Galaxy M11 vagy a Galaxy A20s specifikációját; esetleg korábbról a Galaxy J82018-ét vagy a Galaxy A6+-ét. A nyolcmagos megoldás nincs klaszterekre bontva, ugyanis 1.8GHz-en (Cortex-A53) teszi a feladatát. A grafikus moduljáért az Adreno 5066 felel. Gyártástechnológia szintjén érdemes lefixálni, hogy 14 nm-esről beszélhetünk, szóval energiafelhasználásánál azért oda kellett figyelni – vélhetően ezért kapott méretes akkutelepet.

Hátoldali kameraszigeténél a Galaxy S20-nál látott dizájnt fedezhetjük fel. Szintén kezd körvonalazódni, hogy a makrokamera igazából a kamerák darabszámának növelésének feladatát látja el, mármint azt a tényt, hogy itt is eggyel több foglal helyet, mint a Galaxy A01-nél. Itt is, ott is 13MP-en dolgozott főkamera, míg 2MP-en a mélységszenzor; amik mellé immáron érkezik a 2MP-es makro megoldás. A LED vaku a főszenzor mellé került. Az előlapnál sincs meglepetés, megtartották az f/2,2-n dolgozó 5MP-es szelfiért felelős optikát.

Egy sokkoló tényt a lentebbi fotókról elrejtettek, hiszen alulról – a töltőcsatlakozó oldaláról – nem került lefotózásra. Az okokat valahol értjük, mivel a jól hangzó gyorstöltést 15 wattos microUSB csatlakozón keresztül érhetjük el. Ergo, ha valaki egy nagyon olcsó készülékhez szeretne hozzájutni, akkor számolnia kell azzal, hogy a Type-C csatlakozásra még várnia kell. Valószínűleg ez a jelenlegi legköltséghatékonyabb megoldása a dél-koreai vállalatnak, illetve a korábbi évekből bőven akadhat mér raktárkészletükön.

Színeinél négyet tarthatunk számon: a feketét, a pirosat, a kéket és a fehéret. A pontos színkódjáról/szín elnevezéséről nincs egyelőre hivatalos álláspont. Ha jól látom, akkor a Fénytöréses dizájnt nem hagyták el, amivel hat különböző részre oszlik a hátlap, illetve az egyes területeken különféle csíkirány figyelhető meg. Nyilván az élő képek után pontosabb körülírást tudnék mondani.

Árazásánál 150 euró körüli nyitóárat tartanak számon, ami picivel drágább, mint a Galaxy A01-é, de mostanra már 3/32GB-os felszereltséget kapunk, ami mellé akár 1TB-nyi microSD-t is berakhatunk.

Valószínűleg Magyarországot elkerüli a termék. Inkább az árérzékenyebb országokat célozzák meg vele. Nincs kizárva, hogy Indiában átkeresztelük Galaxy M02-re, de egyelőre nincs erről se hivatalos információ – pusztán csak a BT tanúsítványára alapozzuk a kijelentést.

Még néhány fotó a termékről:

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .