Az évtized második felében teljesen átalakulhat a Samsung termék kínálata


Jó ideje feszegeti a határait a Samsung, amivel alapvetően nincs gond, mert hosszútávon a vásárlói fognak belőle profitálni. Noha a tavalyi esztendőben is piacvezető lett az okostelefonok globális területén, azért még nem sikerült egyetlen fontos mérföldkövet elérniük – azt, hogy a prémium kategóriás szegmensben az Apple-t maguk mögé utasítsák. A cél már egy jó ideje adott, és a gyümölcs lassan beérik, melyre azért vannak árulkodó jelek, mint pl.: az, hogy szoftveres fronton nagyon felgyorsult a frissítési ciklusuk, illetve egyre több olyan technológiát dobnak piacra, melyek a versenytársaik fantáziáját szintén megmozgatja.

Ha megfigyelitek, a Galaxy okostelefonok portfoliója folyamatos formálódik. Tavaly év végén foglalkoztunk már azzal a ténnyel, hogy a kezdeti felálláshoz képest, mennyire leépült a középkategóriás szériák köre. A Galaxy A73 5G csak bizonyos régiókba debütált, a Galaxy A42 5G pedig már utódot se kapott a 2022-ben. A Galaxy S FE-termékcsaládból se érkezett utánpótlás, minden bizonyára okkal.

A Samsung a Galaxy Note-készülékek elhagyásával lezárt egy korszakot, míg a Galaxy Z-k elindításával megnyitott egy másikat. A dél-koreai vállalat egyértelműen velük akarja a prémium érzetet megteremteni, hiszen megannyi lehetőséget rejtenek magukban. Az év eleji CES-en se hoztak szégyent magukra, ahol számos hajlítható tesztkészüléküket demózták a kíváncsiskodóknak. Talán ez, és a háttérben futó tények indíthatták be RGcloudS teórizálását, miszerint az évtized második felében jelentősen átformálódik a Samsung okostelefon portfóliója.

A formálás lemondásokkal jár. RGcloudS szerint ehhez az kell, hogy a Galaxy A-termékek többségét elhagyják, és végleg felszámolják utánpótlásaikat középkategória felsőágáig. Manapság, már sokakat megoszt, hogy a Galaxy A5x-ek mit képviselnek, hiszen, tudások akár a felsőkategória belépőszintjét is simán tükrözi, amit jól prezentál az a felállás, miszerint a Galaxy S21 FE már nem tudott olyan népszerűségnek örvendeni, mint a Galaxy S20 FE. És erre építve, talán ezért se debütált a Galaxy S22 FE 5G, ami vélhetően már nem is fog.

A hardveres fejlesztések egyre inkább felgyorsulnak; ezért nehéz beállítani azt a hasonló árat, mint az elődöknél. Az érték intervallum egyre inkább kitolódni látszik, hiszen a high end szegmenst a Galaxy Z-k hivatottak megteremteni, amely lehetséges tagjai között foglalhat helyet:

  • a Galaxy Z Flex,
  • a Galaxy Z Fold Ultra,
  • a Galaxy Z Flip Ultra (bár a Galaxy Világa stábja nem hozna létre ilyen terméket!)
  • és a Galaxy Z Tab.

Mindez izgalmasan hangzik. Az Ultra, mint utótag az idei Unpacked eventen kiemelt figyelmet kapott TH Roh által. Kihangsúlyozta, hogy nem szeretné, ha bárki kompromisszumot kössön akkor, ha ilyen terméket vásárol. A jövő összehajtható készülék portfóliójában tehát 3+1 út látszik kitaposottnak. A Galaxy Z Fold Ultra hozhatja el az első 4K-s kijelzőt, de legalább 2K-ssal szerelve lesz. A Galaxy Z Flip Ultra esetében a tetőpontot a 2K-val prezentálhatnák.

Van két termék, amely egyelőre még nem került forgalomba. A Galaxy Z Flex különlegessége, hogy két oldalról nyitható és csukható. A Galaxy Z Tab pedig valami hasonlót jelentene a tabletek frontján. Mindkettő a nagyobb kijelzőt kedvelő felhasználók fele nyitna, akik kompakt mód szeretnék azt szállítani.

Már egy ideje fel-felcseng a Galaxy K-széria tanúsítványi berkekben. Sokan a Galaxy K Zoom-ra asszociálnak a „K” famílianév hallatán (ami a Galaxy S5 Zoom más néven!), azonban RGcloudS-sel egyetértve könnyedén az állhat a háttérben, hogy a Galaxy A-termékcsaládot kivezetnék, mint annak idején a Galaxy J-ket; és létrehoznának egy új termékcsoportot, amivel a középkategória felső ágát testesítenék meg; amit jelenleg a Galaxy A5x-ek és a Galaxy A7x-ek képviselnek a jelenkorban.

A Galaxy S-termékek körében évről évre előkerül egy olyan pletyka, miszerint három fő tagról kettőre csökkentenék a létszámot. A Galaxy S+-okról lenne szó, amelyek könnyedén eltűnhetnek a jövőben, ugyanis a trióból ők fogynak legkevésbé. Arra mondjuk jók, hogy lefedjék az alap és az Ultra családtag között keletkező árkülönbséget, ám abból kiindulva, hogy a simához képest nincs az a számottevő különbség, nincs sok létjogosultsága.

A fentebb írt gondolatsorok egy lehetséges jövő képet vetítenek elő, ami az évtized második felét jellemezné. A Samsungnak már csak azt kell eldöntenie, mikor szeretné a változásokat meglépni, hiszen a Galaxy Note-ok eltűnésével is megbarátkoztak a felhasználók, és a jelenkorban már annyira nem is fáj senkinek, hogy Galaxy S Ultra-ként éledtek újjá. Véleményem szerint, vannak jó meglátásai a kollégának és kíváncsian várom, mi valósul meg az elhangzott szavai közül.

Szerintetek, mennyire rugaszkodtunk el általa a földtől?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.