Letesztelték a Galaxy S20 Ultra szelfie kameráját

Viszonylag sokat kellett várnunk arra, hogy a DxOMark elkészítse a tesztjét a Samsung Galaxy S20 Ultráról. Sajnos az új kamerarendszer több olyan rejtett hibát tartalmazott, amik csak a felhasználók által mutatkozott, így kénytelen volt megvárni azok javítását; viszont még mindig lehetne mit finomítani a szoftveren. Cseppet se titkolt tény, hogy a technológia, amit belepakoltak még új, és a kiforrásáig sok víznek kell lefolynia a Dunán, viszont az elsőlépéseket már megtették a fejlesztők, most a szoftvereseken a fókusz, hogy kimaxolják mindazt, amivel tényleg az iparág legjobbjává válhat a 2020-as évben.

A hátlapi kamerái TOP10-be hozták be az 500 ezer forint körüli vételáru terméket. Nincs kizárva, hogy hónapokkal később a DxOMark csapata újrateszteli (és újra kiértékeli), miután megkapta a szükséges frissítéseit, azonban míg ez megtörténne, fogta és szemrevételezte a másik kamerarendszerét, az előlapit, hiszen a TickTok és az Instagram korszakában ez is kulcsfontosságú a felhasználóknak. A teljes cikket itt tessék elolvasni, mi viszont mutatnánk, hogy mennyi lett az annyi a mércéjük szerint:

A DxOMark oldala 100 összesített pontot adott a Galaxy S20 Ultra 5G előlapi kamerájának!
Forrás: DxOMark | Képernyőfotó kreátor: Galaxy Világa

Tehát 100 lett az összesített pontszáma a Samsung Galaxy S20 Ultra 5G-nek az előlapi kamerája által. És akkor most jöhet a keresztkérdés, hogy mindez mire elegendő?! Hova került fel a DxOMark oldalának ezen TOP-listájára?

Ismét leszögezhető, hogy bekerült a legjobb 10-be. Mielőtt azonban a fejetek kezdenétek rázni, hogy ez azért annyira nem jó, kihangsúlyoznám, hogy dobogós helyezést ért el. Ugyanolyan összesített értéket szerzett, mint a Huawei Nova 6 5G, ami szintén 100 pontot tudhat magáénak, ezzel pedig holtversenyben a 2. helyet foglalja el. Maga mögé utasítva az előző évi házon belüli konkurenciáját, a Galaxy Note 10+ 5G-t, ami 99-cel lohol mögött a 4. helyen.

A trónt nem sikerült megkaparintania. A Huawei P40 Pro-val történt közdelemben újfent alulmaradt, ami 103 pontot tud felmutatni hozzáképest. Sebaj, majd ha a javítások megszületnek, lehet trónfosztásra készülni. Addig viszont ott az a tény, hogy a szelfie kameramezőnyben a Samsung 4 helyet is magáénak tud (hiszen a futottak még kategóriában: a Galaxy S10 5G és a Galaxy S10+ is ott van a 6-7. helyen).


Az előző cikkhez hasonlóan, amondó vagyok, hogy most is azért nézzünk rá arra, hogy szárazspecifikáció szempontjából milyen paraméterekkel van felruházva a termék előlapi kameramodulja, mert azért nem semmi, ami belekerült:

  • 40MP, 1/2.65” Quad-Bayer szenzorral rendelkezik 0.7 µm pixelekkel.
  • Nincs képstabilizátor
  • f/2.2-es fényérzékenységgel rendelkezik.
  • AI gondoskodik a szelfiek minőségi elkészítéséről.
  • Kivágás nélkül 10MP-es kép 25mm-es látótérrel, kivágással 6.5MP-es melynél 32mm-re esik a fókusz.
  • 4K@60fps-ben videórögzítés
  • PDAF autófókusz

Összességében: 100 pont, melyből a fényképező szegmens 104 pontot, míg a videó 95 pontot szerzett.

A DxOMark részletes pontkimutatása.
Forrás: DxOMark | Képernyőfotó kreátor: Galaxy Világa

Az elemzésükből mindenképpen ki kell emelnem az „Expozíció és Kontraszt” szegmenset, ahol új rekordot állított be a Samsung. Ez pontszám ügyileg 85-öt takarna, amekkorát eddig még egyetlen telefon se ért el. A készülék mind a szimulált körülmények között, mind a természetes teszthelyein kiválóan szerepelt. Fényképezőjénél még a pontos és megbízható autofókuszt emelik ki, valamint azt, hogy kültérnél és beltérnél is jól szabályozza a zajt – bár akarnak olyan készülékek, amik nála jobban teljesítenek. Ellenben a Samsung továbbra is a bokeh ász, ugyanis remekül alkalmazza az elmosást a körvonalaknál. Gyengécske azonban a szín és a bőr tónus, valamint illetve a fehéregyensúly se tökéletes egyes esetekben.

Videózásnál is a széles dinamikatartományt hozzák fel példaként, valamint az ezzel járó élénk és kellemes színeket, amelyek mind a kültéri, mind a beltéri videóknál mutatkozik. Mellette pedig a magas részletességű videók jöhetnek a pluszok mellé. Sajnos a negatívok listája itt már hosszasabb, ahol helyet kap: fókuszálási és zaj probléma, valamint mozgás közbeni instabilitás.

Összességében jobban teljesített, mint a hátlapi kamerasziget, de azért lehet itt is mit javítani. Ettől még a dobogón foglal helyet, amiért jár a hatalmas pacsi a fejlesztőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.